Voor en Nadelen van kunstgras

Redenen om voor kunstgras te kiezen, zijn o.a. onderhoud, functionaliteit en de esthetische waarde, ofwel sierwaarde. Afhankelijk van toepassing en gebruik zijn er meerdere keuzes mogelijk in verschillende prijsklassen. Als sierwaarde van ondergeschikt belang is, zijn er budgetvriendelijke alternatieven voorhanden.

De voordelen van kunstgras

– nooit meer sproeien;
– nooit meer maaien;
– nooit meer bemesten of bijzaaien;
– veel minder last van ongedierte;
– minimaal onderhoud;
– altijd een groen gazon (de sierwaarde is afhankelijk van het type kunstgras dat u kiest);
– ideaal voor mensen met (gras)allergie.

Bijkomende voordelen in warmere klimaten: vermindering van stofvorming en minder insecten, zoals muggen, in en om het huis. Geen inloop van modder. De deuren kunnen altijd open blijven staan!

Er zijn ook nadelen: kunstgras wordt in de zomer warmer dan natuurgras en kleurt niet mee met de seizoenen. Kunstgras is weliswaar onderhoudsarm (zie onderhoudsinstructie kunstgras) maar niet onderhoudsvrij zoals vaak wordt gedacht.

Bij langdurig gebruik is kunstgras onderhevig aan normale slijtage, ook wel platliggen genoemd. Deze normale slijtage is afhankelijk van de intensiteit waarmee het kunstgras gebruikt wordt. Er zijn maatregelen te treffen die platliggen voorkomen. Ook het type kunstgras (bijvoorveeld V-shape) is bepalend. Het is van belang hierover goed advies in te winnen.

Een onderbelicht nadeel c.q. onderdeel waar snel aan voorbij wordt gegaan, is dat kunstgras professionele installatie vereist. Onvakkundige installatie, zeker van grotere oppervlakken, leidt tot een onbevredigend resultaat. Op de langere termijn betaalt professionele installatie zichzelf terug, ook ten aanzien van het gebruiksplezier.